Hemoroid hastaları ne yemeli ne yememeli?

Hemoroid Hastaları Ne Yemeli Ne Yememeli?

Hemoroid hastaları ne yemeli ne yememeli? Hemoroid hastalığının en önemli nedenlerinden biri uzun süreli kabızlıktır. Kabızlık ise beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkilidir. Kabız kişiler tuvalette daha uzun süre kalırlar ve dışkılama esnasında ıkınma ihtiyacı duyarlar. Bu durum da hemoroid oluşum riskini artırır.

Hemoroid hastalığı olan kişilerin, hastalığın ileri boyutlara gelmesini önlemek amacıyla hemoroid diyeti yapması gerekir. Nasıl ki şişman kişiler kilo verip zayıflamak için bir diyet uyguluyorsa, hemoroidin oluşumunu ya da ilerlemesini önlemek için de hemoroid diyetinin uygulanması gerekir.

Hemoroid oluşumunu önlemek, hemoroidin ilerlemesini engellemek ve hemoroide bağlı şikayetleri azaltmak için uyulması gereken bir beslenme şekli bulunmaktadır. Hemoroid  ya da basur diyeti de denilen bu beslenme şeklinde, tüketilmesi gereken ve tüketilmemesi gereken bazı gıdalar vardır. Bunlar;

Hemoroid Hastasının Tüketmesi Gereken Besinler

 

Kepekli Gıdalar

Kepekli un ve tam buğdaydan oluşan ürünlerin sindirimi daha kolaydır.  Bu yüzden hemoroidi olan hastaların yulaf, çavdar, kepek ekmeği, buğday kepeğini tüketilmesi önerilir.

Baklagiller

Mercimek, bulgur, nohut, bakla, kuru fasulye gibi baklagiller, bitkisel protein ve lif açısından zengin olduklarından kabızlığı önleyerek, hemoroid gelişinine engel olurlar.

Sebzeler

Mümkün olduğunca her öğünde tüketilmelidir. Brokoli, ıspanak, lahana, kereviz, karnı bahar, enginar, pırasa, bürüksel lahanası, bamya, bezelye gibi sebzeler bağırsağın rahat çalışmasını sağlayarak kabızlığı engeller.

Meyveler

Özellikle meyvenin kabuğunu soymadan yemelidir. Meyveler bağırsakta posa bıraktıkları için bağırsakların çalışmasını hızlandırır ve kabızlığı önler.  Elma, kayısı, üzüm, armut, incir gibi meyvelerin yaş, kurutulmuş ya da komposto şeklinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Kuru Yemişler

Ceviz, fındık ve bademin gibi kuru yemişlerin  gün içerisinde mutlaka tüketilmesi önerilir.

Su Tüketimi

Suyun düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Günde en az 2 -2,5 litre su tüketilmelidir. Su hem bağırsakların sağlıklı bir biçimde çalışmasını, hem de dışkının daha yumuşak olmasını sağlar.

 

Hemoroid Hastasının Uzak Durması Gereken Besinler

 

Acı, Ekşi ve Baharatlı Gıdalar

Acı gıdalar makat bölgesinde yanma hissine neden olur. Bu durum tuvalette daha fazla kalmaya ve ıkınmaya neden olur. Bu da hemoroide sebep olmakta ya da hemoroid şikayetlerini artırmaktadır.

Makat Bölgesinde Tahriş Oluşturan Gıdalar

Domates ve patlıcan gibi gıdalar bazen makat bölgesinde tahriş gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Böyle durumlarda bu tür gıdalardan uzak durmak gerekmektedir.  Aşırı yoğurt ve süt ürünleri de fazla tüketildiğinde makatta kaşıntıya neden olmaktadır.

Aşırı Alkol Tüketimi

Fast-Food Türü Gıdalar

Hazır Gıdalar

Tuz Oranı Yüksek Gıdalar

Aşırı Kahve, Kola ve Çay Tüketimi

Hemoroidin oluşumunda, ilerlemesinde ve şikayetlerin alevlenmesinde beslenme alışkanlığının büyük önemi vardır. Bu yüzden hemoroid hastaları ne yemeli ne yememeli konusu önemlidir. Ayrıca tükettiğimiz gıdaların yarar ve zararlarının farkında olmak, sadece hemoroid değil, tansiyon, diyabet gibi birçok hastalığın da önüne geçmek açısından çok önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir