Hemoroid Tanısı Nasıl Konur?

 Makat bölgesinde görülen hastalıklar arasında oldukça sık görülen hemoroid nasıl anlaşılır? Hastalığın tanısı nasıl konur? Hemoroid tanısı proktoloji konusunda deneyimli olan bir genel cerrahi uzmanı tarafından konur.

Hemoroid tanısında hastanın şikayetlerinin dinlenmesi oldukça önemlidir. Hastanın tuvalette temizlik sırasında ele gelen şişlik tarif etmesi, makat bölgesinde kaşıntı, ağrı ya da dolgunluk gibi şikayetlerinin olması hemoroidi akla getirmesi açısından önemlidir.

Hastanın şikayetlerinin dinlenmesinden sonraki aşama, hastanın muayene edilmesidir. Hemoroidi görebilmek için hastanın makatının muayenesi gerekir.  Makatın parmakla muayene edilmesine rektal tuşe adı verilir. Rektal tuşe, prostat büyümesi, rektum kanseri ve iç hemoroidlerin tespiti açısından önemli bir muayenedir.

Hemoroid Tanısında Kullanılan Yöntemler

1. Rektal Tuşe

Muayene sırasında dış hemoroidler kolayca gözle görülür. Rektal tuşede iç hemoroidler oldukça yumuşak olmaları nedeniyle hissedilmeyebilir. 

2. Anoskopi

Anoskopi, anal kanalın yani makatın içinin anoskop adı verilen bir cihaz ile muayene edilmesidir. Anoskopi ile makattan itibaren yaklaşık 10 cm’ lik kısım rahatlıkla görülebilir.

3. Rektoskopi

Kalın bağırsağın son kısmına rektum adı verilir. Düz bağırsak anlamına gelir. Işıklı bir alet olan rektoskop ile makattan itibaren yaklaşık 25 c’ lik kısım görülür. Rektum içindeki tümör, polip ya da hemoroid memeleri kolayca görülebilir.

4. Fleksibl Rektosigmoidoskopi

Kablo gibi kıvrılabilen bir alettir. Ucunda bir kamera sistemi vardır. Bunun ile makattan itibaren yaklaşık 60-70 cm’e kadar olan bölge incelenebilir.

5. Kolonoskopi

Kolonun yani kalın bağırsağın içinin kolonoskop adı verilen bir cihaz ile incelenmesidir. Ucunda kamera olan bu cihaz, görüntüyü bir monitöre aktarır. Kolonoskopi ile tüm kalın bağırsak ve hatta ince bağırsağın son kısmı rahatça incelenebilir.

Hemoroid şikayetleri ile doktora başvuran genç hastalarda, yapılan anal muayene genellikle tanı koymak için yeterlidir. Ancak makattan kanama şikayeti olan hastalara mutlaka rektoskopi de yapılmalıdır.  

Yaşı 40’ın üzerinde olan, kabızlık şikayeti bulunan ve yapılan makat muayenesinde hemoroid saptanan tüm hastalara kolonoskopi de yapılmalıdır. Bunun nedeni altta yatan bir kalın bağırsak kanserinin olma ihtimalidir.  Hemoroid bazen tek başına kalın barsak kanserinin bir belirtisi de olabilir.