Hemoroid (Basur) Tedavisi Nasıldır?
Hemoroid hiçbir zaman kendiliğinden iyileşmez. Mutlaka bir genel cerrahi doktoru tarafından tedavi edilmesi gerekir. Ancak doktor gözetiminde yapılan yaşam tarzı değişiklikleri, diyet programları, ilaç tedavisi ve oturma banyosu gibi yöntemler sadece geçici rahatlık sağlar. Uygulanan bu yöntemler, hastanın şikâyetlerini belli bir süre geçirerek rahatlama sağlayabilir.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Yapılacak olan bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile özellikle hafif ve orta derecedeki hemoroidlere ait şikayetler gerileyerek kaybolabilir. Eğer hemoroide kabızlık neden oluyorsa kabızlığın giderilmesi, diyette bol lifli gıdalara ağırlık verilmesi, günlük sıvı tüketiminin arttırılması, sedanter hayattan uzaklaşarak egzersiz yaparak hemoroid şikayetleri giderilebilir.
İlaç Tedavisi
Kabızlık giderici ve dışkıyı yumuşatacı ilaçlar, makat bölgesine sürülen ağrı kesici ve damarların büzüşmesini sağlayan bazı krem ve fitiller ile hemoroidlerin büyük çoğunluğu ameliyatsız tedavi edilebilir.
Dışkı yumuşatıcı ilaç olarak, Pursenid draje ve Laktüloz (Duphalac şurup, Osmolak şurup) kullanılabilir. Makat bölgesine sürüldüğünde ağrı kesici özelliği olan krem ve fitiller (Proctolog, Proctoglyvenol), kortizon içeren krem ve fitiller (Kortos), 10 gün kadar kullanıldığında makattaki tahrişi gidererek şikayetlerin kaybolmasına neden olur. Ancak kortizonlu ilaçlar uzun süre (1-2 ay) kullanılırsa, makat derisinde incelmeye yol açabilir. Makattaki tahrişleri gidermek için pişik merhemleri de kullanılabilir.
Soğuk Uygulama
Makat bölgesine soğuk kompres ya da buz torbası uygulaması faydalı olabilir.
Makat Bölgesinin Temiz Tutulması
Özellikle kaşıntı varsa makat bölgesinin hijyenine dikkat edilmelidir. Kaşıntısı olan hastalarda kalitesiz ve sert tuvalet kağıdı kullanılmamalıdır. Bu tür tuvalet kağıtlarıyla silmek yerine pamuklu kumaş ya da kaliteli tuvalet kağıdı kullanılmalı, temizlik sırasında kurulama işlemi sürtmeden yapılmalıdır. Bazen kurulamak yerine saç kurutma makinesi de kullanılabilir. Yine alkolsüz ıslak mendil de tercih edilebilir.
Ameliyat Tedavisi
Hemoroidin ameliyat ile tedavisi makatta oluşan hemoroid memelerinin kesilerek çıkartılması işlemidir. Memeler çıkartıldıktan sonra o bölge dikilerek makat çemberi düzgün bir hale getirilir. Ameliyat işlemi hasta uyutularak yapılır. Ameliyat sonrası hastanın normal yaşamına dönmesi yaklaşık bir iki haftayı bulabilir. Ameliyat sonrası yara ve dikiş yerinin temizliğine dikkat edilmelidir.
Oturma Banyosu
Oturma banyosu, günde 2-3 defa ve her biri yaklaşık 15-20 dakika sürecek kadar yapılır. Bir leğene ya da küvete ılık su doldurup oturularak yapılır.
Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Ameliyatsız tedavi yöntemleri yalnızca makat bölgesinin uyuşturulması ile uygulanır. İşlem herhangi bir kesi, yara ve dikiş olmadan 10 dakika içerisinde uygulanmaktadır. Dikiş ve yara olmadığından dolayı, iyileşme süresi daha kısadır, hasta günlük yaşantısına daha çabuk döner. Ayrıca makat bölgesinde apse ve iltihap gibi istenmeyen durumlar da görülmez. Ameliyatsız hemoroid tedavisinde uygulanan yöntemler, hastalığın derecesine göre tek başına ya da birlikte kullanılabilir.
Ameliyatsız Hemoroid (Basur) Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Şunlardır;
1. Lazer Tedavisi
Nd-YAG lazer kullanılarak uygulanır. İşlem genel anestezi altında yapılır. İşlem süresi yaklaşık 5-15 dakikadır. Ameliyat sonrası ağrı çok az olur. İşe dönme süresi oldukça kısadır. Bu tedavi üçüncü dereceye kadar olan hemoroidlere uygulanır.
2. Skleroterapi
Evre 1,2 ve bazı evre 3 hemoroidlerin tedavisinde kullanılır. Hemoroid memesi içine sklerozan yani büzücü bir madde enjekte edilerek yapılır. Sklerozan madde damarı büzüştürür ve hemoroid memesinin küçülmesine neden olur. Sklerozan madde olarak sıklıkla polidokanol (aethoxysklerol) ve fenol kullanılır.
3. Bant Ligasyon Tekniği
Bu tedavi yöntemi, anal fissür, fistül gibi makatta başka hastalıkları olmayan ve dış hemoroid ile birlikte olmayan, sürekli kanayan, nispeten ağrısız bölge olarak kabul edilen anorektal halka ya da üzerindeki 1. ve 2. derece iç hemoroidlerin tedavisinde kullanılır.
Ancak iç hemoroidle birlikte fissür, fistül gibi diğer makat hastalıkları da varsa bu durumda memelerin ameliyat ile çıkarılması gerekir.
Bant ligasyonu anorektal çizginin üzerinde olan yani iç hemoroidlere uygulanmalıdır. Bu çizginin çizginin altında olan dış hemoroidler yapılan uygulamalar ciddi ağrıya neden olur. Bant sonrası 1 hafta içinde hemoroid kendiliğinden düşer. Bant tedavisinden sonra ilk günler makatta ağrı ve hafif bir kanama olabilir.